Je wordt al helemaal misselijk bij het idee en je bent niet de enige. Stress bij het solliciteren komt vaak voor en dat is ook niet zo gek. Solliciteren doe je tenslotte niet elke dag en daarbij is het hele proces lang en wordt je telkens in spanning gehouden. In deze blog wordt dan ook beschreven hoe jij je het beste kan voorbereiden op het solliciteren om in ieder geval een deel van de zenuwen weg te nemen.
Het begint natuurlijk bij het moment waarop je denkt ‘ik zoek werk’. Het kan zijn dat je voor het eerst een baan zoekt, een tijd werkloos bent geweest of wilt switchen van baan. In ieder geval heb je gezocht op allerlei vacaturewebsites naar een leuke nieuwe baan. Vervolgens heb je een cv gemaakt en een motivatiebrief geschreven voor de specifieke functie en het bedrijf. Je cv en motivatiebrief heb je natuurlijk driedubbel gecheckt op spellingsfouten, want één fout en je ligt eruit. Recruiters verwachten dat jij de baan echt wilt en dat je daarom ook flink wat moeite stopt in jouw cv. Een spellingsfout getuigd van slordigheid en daar kom je niet ver mee.
Als jouw cv boven de rest uitstijgt wordt je uitgenodigd om op gesprek te komen. Vanaf hier begint het zenuwslopende gedeelte. Het moment van solliciteren waarbij je misselijk begint te worden, zweethanden krijgt, een droge keel en slapeloze nachten. Je ziet ontzettend op tegen het sollicitatiegesprek omdat je maar één kans hebt om jezelf te presenteren. Hartstikke logisch een beetje gezonde spanning, maar de stress moet jou niet in de weg gaan zitten en daarom zijn hier de sollicitatietips om je goed voor te bereiden op jouw sollicitatiegesprek.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Je weet natuurlijk waarom je de baan wilt en waarom je juist voor dit bedrijf hebt gekozen. Lees nog een keer je eigen cv en motivatiebrief door. Wat zou je kunnen toelichten en hoe wil je dat gaan toelichten. Grote kans dat jouw brieven tijdens jouw sollicitatiegesprek gewoon op tafel liggen.
Daarnaast zijn er altijd bepaalde vragen die bij elk sollicitatiegesprek terugkomen. Zo wordt er altijd als eerste gevraagd of je wat over jezelf kan vertellen. Hierbij kan je gewoon je dagelijkse bezigheden vertellen. Natuurlijk niet dat je elke dag boodschappen doet, maar wel bijvoorbeeld dat je studeert, werkt, of bijzondere hobbys die je beoefent. Wat houdt je bezig en bedenk of dit positief overkomt.
Er is ook een grote kans dat er gevraagd wordt wat jouw sterke en zwakke punten zijn. Sterke punten kunnen bijvoorbeeld zijn dat jij je goed kan aanpassen aan de groep waarmee je werkt of dat je een harde werker bent. Denk goed na over wat je zwakke punten zijn. Vertellen dat je lui bent en niet snel kan werken is inderdaad een zwak punt, maar zal je niet aan de baan helpen. Maar ga het ook niet compleet omdraaien. Daarmee bedoel ik dat je niet moet zeggen dat je een perfectionist bent en dat dat je belemmerd in je werk. Probeer een gulden middenweg te vinden.
Een werkgever wilt jou misschien wel aannemen omdat tot nu toe jouw kwaliteiten bij het bedrijf passen. Echter wilt een bedrijf wel iemand waar ze in kunnen investeren en daarom zullen ze ook vragen naar de toekomst. Waar zie jij jezelf over 2, 3, 5 jaar? Wees hierin ambitieus, maar overdrijf niet. Een oneliner als ‘ik zit straks op jouw stoel’ komt niet al te best over.
Aan het einde van het sollicitatiegesprek wordt er vaak gevraagd of jij nog vragen hebt. Laat hierbij zien dat je nieuwsgierig bent. Als alles duidelijk is kan je dat aangeven, maar beter is het als je nog een boeiende vraag weet te stellen. Dit kan je minder goed voorbereiden omdat je niet exact weet wat er besproken gaat worden.
Waarschijnlijk lees je deze blog omdat je gestresst bent voor je sollicitatiegesprek. Hopelijk kan je na het lezen hiervan met een rustiger gevoel het gesprek in stappen. Gezonde spanning is prima, maar laat de spanning niet de overhand nemen. Trek iets nets aan waar je je ook goed in voelt. Je moet je tenslotte op je gemak voelen. Bereid je voor door de standaard vragen uit dit artikel even op te schrijven en er van tevoren al goed over na te denken. Als laatste, besef dat je op gesprek mag komen en dat de recruiter naar aanleiding van jouw cv en motivatiebrief al iets in jou ziet. Nu kan je met zelfvertrouwen het sollicitatiegesprek ingaan!