Lifestyle,  Voeding

De beste voeding om stress te verminderen

Stress kan een grote invloed hebben op je eetlust. De een gaat juist meer eten in tijden van stress, terwijl een ander door stress juist geen hap door de keel krijgt. Het is echter júist wanneer je stress ervaart belangrijk om op je voeding te letten. Producten met de juiste voedingsstoffen kunnen er namelijk voor zorgen dat je beter met stress om kunt gaan.

De beste voeding om stress te verminderen

Wie stress ervaart zal het moeilijk vinden om de juiste voedingskeuzes te maken. Je voelt immers een drang naar bepaalde voedingsmiddelen, terwijl je juist deze producten zou moeten vermijden. De beste voeding om stress te verminderen bestaat uit producten met goede koolhydraten en een flinke portie groente en fruit. Zorg ook dat je genoeg eet om je lichaam voldoende energie te geven. Een gezond voedingspatroon bestaat uit drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes per dag.

Goede koolhydraten

De beste voeding om stress te verminderen zijn producten met goede koolhydraten. Koolhydraten stimuleren de natuurlijke aanmaak van serotonine in de hersenen waardoor jij beter met stress om kunt gaan. Eet dus vooral maaltijden met granen, rijst, peulvruchten en aardappelen. Kies bij voorkeur voor de volkoren variant van deze voedingsmiddelen, dan bereik je het beste resultaat.

Het belang van groente en fruit

Merk jij dat je juist in stressvolle periodes meer last krijgt van verkoudheden of andere lichamelijke kwaaltjes? Dat is niet zo gek. Een lichaam dat stress ervaart kan zich minder goed wapenen tegen ziektes. Om je immuunsysteem te helpen in tijden van stress is het raadzaam om veel groenten en fruit te eten. De vitamines in deze voedingsmiddelen ondersteunen namelijk je afweermechanisme. En een gezond lijf is beter bestand tegen stress.

Weersta de drang naar vet voedsel

Stress kan ervoor zorgen dat je meer trek hebt in producten met veel vet. De zogenaamde vette hap bestaat bijvoorbeeld uit fastfood of andere maaltijden met veel vlees en kaas. Deze producten kalmeren ons lichaam waardoor we even minder stress ervaren. In eerste instantie heeft dit soort voeding dus een positief effect, maar al snel zal je de schaduwzijde ontdekken. Vet voedsel maakt dat jij je moe en lusteloos voelt, waardoor je juist slechter met stress om kunt gaan.

Pas op met suiker

Een ander voedingsmiddel waar veel mensen op teruggrijpen is suiker. Suiker zorgt vlak na consumptie voor een hogere mate van energie. Dit effect is echter ook van korte duur. Suiker zorgt namelijk voor een schommeling in onze bloedsuikerspiegel. Na het eten van suikerrijke producten stijgt je bloedsuikerspiegel om vervolgens met een hoog tempo te dalen: de suikerdip. Na het eten van suikerrijke producten voel je je net als bij vetrijke producten moe en lusteloos.

Vermijd producten met cafeïne

Stress heeft niet alleen invloed op je eetlust, ook je slaappatroon kan ernstig verstoord worden door stress. Probeer dit tekort aan slaap echter nooit op te lossen met koffie, cola of energiedrankjes. De cafeïne in deze producten kan op korte termijn zorgen voor meer energie, maar het is geen oplossing voor het onderliggende probleem. Sterker nog, het drinken van producten met cafeïne zorgt er juist voor dat je nerveus wordt en nog meer problemen krijgt met slapen waardoor je minder goed met stress om kunt gaan.