Buiten hardlopen
Lifestyle,  Sport en beweging

Stress verminderen met beweging

Eén van de meest natuurlijke manieren om stress te verminderen is door middel van beweging. En het werkt niet alleen tijdens stressvolle periodes, voldoende beweging helpt ook preventief tegen stress. Door beweging een vast onderdeel van je dagelijks leven te maken, kan ook jij je lichaam en geest wapenen tegen stress. Het is eenvoudiger dan je denkt!

Waarom werkt beweging tegen stress?

Beweging zorgt voor twee reacties in de hersenen die ervoor zorgen dat je minder stress ervaart. Wie stress heeft maakt een grote hoeveelheid stresshormonen aan, namelijk cortisol en adrenaline. Dit is een natuurlijke reactie die ervoor zorgt dat je in actie komt wanneer er gevaar dreigt. Door te bewegen wordt de aanmaak van deze stresshormonen op een natuurlijke manier afgeremd. Bovendien zorgt beweging voor de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. Zoals de bijnaam al aangeeft, draagt dit hormoon bij aan een ontspannen gevoel en kalmeert het je door stress opgejaagde lichaam.

Bewegen tegen stress: hoe pak je dat aan?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen normaal bewegen en sportief bewegen. Voor een lichamelijke en mentale gezondheid heb je dagelijks 30 minuten beweging nodig. Deze vorm van beweging is makkelijk in het dagelijks leven te integreren door eens wat vaker de trap te nemen in plaats van de lift, op de fiets naar het werk te gaan in plaats van met de auto, een wandeling te maken tijdens de lunch of bijvoorbeeld door een extra (lange) wandeling te maken met de hond.

Sportief bewegen

Wanneer je met zware intensiteit beweegt (je hartslag gaat omhoog en je transpireert) spreken we van sportief bewegen. Als je gemiddeld drie keer per week 20 minuten intensief beweegt, is dit voldoende voor een lichamelijke en mentale gezondheid. Je kunt deze sportmomenten het beste inplannen in je agenda. Het is echter ook fijn om deze momenten spontaan te pakken op momenten dat de adrenaline door je lichaam giert. Door op zo’n moment intensief te gaan bewegen breng je actief het niveau van de stresshormonen omlaag en zorg je voor directe ontspanning.

Ken je grenzen

Het komt nogal eens voor dat mensen met stress te intensief gaan sporten om de stress tegen te gaan. Pas hier wel mee op. Als je over je eigen grenzen gaat, kan dit juist tegen je gaan werken. Wanneer je te veel of te lang sport, gaat je lichaam dit ook als een stressfactor erkennen. Het gevolg is dat de aanmaak van cortisol en adrenaline niet langer meer wordt afgeremd als je gaat bewegen. Te fanatiek sporten werkt dus averechts wanneer je stress met beweging wilt verminderen.

Welke sport werkt het best om stress te verminderen?

Veel mensen geven aan dat hardlopen de ideale sport is om stress te verminderen. Door te lopen creëer je een bepaald ritme waarbij je het hoofd leeg kunt maken en alle stress los kunt laten. Hardlopen is echter niet voor iedereen weggelegd. Als je niet kunt hardlopen vanwege blessures of als je het niet leuk vindt, zijn er nog voldoende andere alternatieven. Elke sport is goed, als je het maar leuk vindt. Als je stress wilt verminderen met beweging, moet je vooral een sport kiezen die bij jou past. Op die manier bereik je het beste resultaat.