Huishouden wasmachines
Lifestyle,  Werk

Durf te delegeren thuis en op het werk

Ervaar jij stress doordat je te veel hooi op je vork neemt? Je bent niet de enige. Veel mensen trekken onnodig veel taken naar zich toe waardoor zij gestrest raken. Het is daarom goed om eens naar je takenpakket te kijken en een deel te delegeren. Durf te delegeren en verminder je stress!

Durf taken los te laten

Ben jij ook zo iemand die alle taken zelf uit wil voeren, omdat jij denkt dat niemand het zo goed en snel kan doen als jij? Door een grote hoeveelheid taken naar je toe te trekken, creëer je meer werk voor jezelf dan nodig is. Denk eens aan alle tijd die je vrij kunt maken door te delegeren! Nee, de taken zullen misschien niet zo worden uitgevoerd zoals jij dat zou doen, maar is dit nu werkelijk zo erg? Probeer eens wat meer los te laten en gun een ander ook eens wat verantwoordelijkheid. Je zal zien dat je dan voor jezelf meer lucht creëert wat tot minder stress zal leiden.

Delegeren op het werk

Doe jij werkzaamheden die niet automatisch op jouw bordje horen te liggen? Voer jij extra taken uit die jouw collega’s ook uit kunnen voeren? Dan wordt het tijd om eens te kijken of je een aantal taken kunt delegeren. Zeker perfectionisten hebben de neiging op het werk bepaalde taken naar zich toe te trekken. Door deze taken los te laten kan je op een eenvoudige manier je werkdruk verminderen. Zorg er wel voor dat je niet alleen de vervelende klussen delegeert. Je houdt je collega’s te vriend wanneer je ze met name klussen geeft waarmee zij zichzelf verder kunnen ontwikkelen of waarmee zij zich nuttig voelen.

Delegeren thuis

In het klassieke huishouden zorgt de vrouw voor de schoonmaak en het eten terwijl de man de ‘mannelijke klussen’ voor zijn rekening neemt. Ziet jouw huishouden er ook zo uit? Dan wordt het tijd voor verandering! Nu de vrouw niet langer meer de huisvrouw van vroeger is, is er ook minder tijd om de huishouding voor haar rekening te nemen. Ga er dus eens rustig samen met je partner voor zitten om de huishoudelijke taken eerlijk te verdelen. Heb je kinderen? Afhankelijk van hun leeftijd kunnen zij ook een steentje bijdragen aan de huishouding. Sterker nog, het leert kinderen vaardigheden waar zij de rest van hun leven profijt van kunnen hebben.

Het uitbesteden van het huishouden

Als je veel werkt, heb je geen zin om je vrije uren ook nog eens aan het huishouden te besteden. Wanneer het budget het toelaat, kun je daarom overwegen een schoonmaakster in dienst te nemen. Zelfs als je deze alleen de grote schoonmaakklussen over laat nemen, scheelt je dat al handenvol tijd. Een andere taak die je makkelijk kunt uitbesteden, is het doen van de boodschappen. Bestel de boodschappen één keer in de week online en laat deze thuisbezorgen wanneer het jou uitkomt. Dat scheelt een hoop tijd én je koopt alleen de producten die je daadwerkelijk nodig hebt waardoor je geld bespaart.

Kortom: met het delegeren van je taken thuis en op het werk kan je op korte termijn stress verminderen en houd je meer tijd over voor de écht belangrijke dingen in het leven.